خانه تاريخي دهرويه در تيرماه سال 87 تخريب شد و قرار بود که مالک فعلي آن درست مطابق نقشه قبلي خانه، آن را بازسازي کند. اما اکنون در محل اين خانه تاريخي خانهاي ساخته شده که به گفته دبير موسسه حفظ و توسعه پايدار ماسوله بيشتر شبيه ويلاهاي امروزي است. پس از تخريب اين خانه تاريخي بارها از مالک فعلي آن شکايت شد اما در نهايت نتيجهاي در بر نداشت
خبرگزاري ميراث فرهنگي ـ گروه ميراث فرهنگي ـ در حالي که پايگاه ميراث فرهنگي ماسوله بر ساخت خانه تاريخي دهرويه مطابق نقشه و معماري قبل از تخريب آن تاکيد کرده بود، مالک فعلي اين خانه بدون در نظر گرفتن هويت تاريخي اين شهر اقدام به ساخت بناي جديدي در محل خانه دهرويه کرد.
به گزارش CHN خانه تاريخي دهرويه در تيرماه سال 1387 توسط مالک جديد آن و با مجوز شهرداري ماسوله تخريب شد. هرچند در همان زمان پايگاه ميراث فرهنگي با نامهنگاري و طرح شکايت از مالک فعلي آن موضوع را پيگيري کرد اما ساخت و ساز خانه جديد در محل خانه قبلي به سرعت آغاز شد و هرچند قرار بود مطابق نقشه قبلي، دوباره خانه دهرويه بازسازي شود اما هرگز چنين اتفاقي رخ نداد.
«صادق زاد صالحي»، دبير موسسه حفظ و توسعه پايدار ماسوله درباره تخلفات ساخت خانه دهرويه به CHN گفت: «مالک فعلي خانه دهرويه از ابتداي ساخت آن بدون توجه به نقشه و معماري ماسوله تخلفات خود را آغاز کرد و چندينبار از سوي پايگاه و اهالي ماسوله مورد ماخذه قرار گرفت. اما بدون توجه به اين تذکرات به کار خود ادامه داد و اکنون يک ويلا به جاي خانه تاريخي ساخته شده است.
به گفته وي پايگاه ميراث فرهنگي ماسوله و يگان حفاظت بارها اقدام به تعطيل کردن کار ساخت خانه جديد کردند و از شهرداري خواستند تا مجوز ساخت اين خانه را در صورت ادامه تخلفات لغو کند اما شهرداري بدون در نظر گرفتن اين درخواستها هيچ اقدامي در جهت جلوگيري از تخلفات ساخت و ساز خانه انجام نداد.
صالحي درباره تخلفات اخير مالک فعلي خانه دهرويه گفت: «تخلفات ساخت اين خانه بسيار است. در تازهترين اقدام مالک خانه براي حياط خود آلاچيق درست کرده بود که با پيگري يگان حفاظت ماسوله پايههاي آلاچيق بريده شد. اما در حال حاضر آلاچيق رها شده در گوشهاي باقيمانده است.»
گفته ميشود که اين آلاچيق بر خلاف معماري ماسوله با ميلههاي فلزي و سقف شيرواني مرسوم امروزي که در معماري رشت استفاده ميشود ساخته شده است.
پيش از اين با ارسال نقشه نهايي ساخت خانه دهرويه ماسوله در محل تخريب اين اثر تاريخي، مقرر شده بود که مالک خانه بايد درست شبيه خانه تخريب شده را بازسازي کند. بر اين اساس و طي ضوابط ميراث فرهنگي، همچنان مالک تنها مجاز به استفاده 90 متر از زمين خود است.
پيش از اين مالک فعلي خانه با بستن مسير دسترسي "شارععام" نيز باعث ناررضايتي اهالي ماسوله شده بود. اين درحالي است که به گفته دبير موسسه حفظ و توسعه پايدار ماسوله، شهرداري اين شهر تاريخي توجهي به تخلفات مالک فعلي خانه نداشته است.
از خانه دهرويه به عنوان يکي از خانههاي نفيس ماسوله ياد ميشود. اين خانه تاريخي تاکنون بارها درمعرض ديد عکاساني که به ماسوله ميآمدند قرار گرفته بود. به همين علت عکسهاي زيادي از آن وجود دارد.
ساخت و ساز در بافت تاريخي ماسوله ادامه دارد و برخي از آنها بدون توجه به معماري بومي اين شهر تاريخي همچنان به تخلفات خود در ساخت و سازهاي صورت گرفته ادامه ميدهند.
شهر تاريخي ماسوله، تنها شهر ايران است که به طور کامل در فهرست ميراث ملي به ثبت رسيده است. اين شهر به صورت پلکاني و در ارتفاعات جنگل هاي گيلان ساخته شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر