کوه دماوند، چشمههاي باداب سورت و سرو ابرکوه سه اثري بودند که در سال 1387 بهعنوان آثار طبيعي ملي توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ثبت شدند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با توجه به گذشت حدود دوسال از ثبت اين آثار، آنچه نظر بيشتر گردشگران را در بازديد از چشمههاي باداب سورت جلب ميکند، شرايط نامناسب اين اثر ملي است.
معدنکاوي در اطراف اين چشمه، رها کردن زبالههاي فراوان، بستن جريان آب به پاييندست (طبقات و حوضچهها)، استفاده از مواد شوينده، روشن کردن آتش در اطراف حوضچهها، گرم کردن سنگها با آتش و قرار دادن آنها در حوضچهها با هدف گرم شدن آب و تردد فراوان افراد پياده يا با وسيلهي نقليهي موتوري سبک و سنگين، تعيين نشدن حريم چشمهها و حضور نداشتن نگهبان از مواردي است که حيات چشمههاي باداب سورت را با چالش مواجه كرده است.
باداب سورت نام مجموعهي چشمههاي جوشاني است که در اطراف روستاي اروست واقع در بخش چهاردانگه شهرستان ساري قرار دارد. باداب بهمعني آب گازدار و سورت نيز برگرفته از نام يکي از محلههاي روستاي اروست است.
عليرضا عاليشاه ــ دهيار روستاي اروست ــ در اينباره به خبرنگار ايسنا گفت: تا کنون اقدامي در راستاي نگهداري و احياي مجموعه چشمهها انجام نشده است.
او از توقف موقت پروژهي معدنکاوي در حريم چشمهها خبر داد و بيان کرد: قبرستاني تاريخي در محل حفاريشده وجود دارد که از نظر تاريخي و باستانشناسي قابل بررسي است.
دهيار روستاي اروست ادامه داد: سالانه حدود 60 گردشگر خارجي، بويژه از کانادا و غرب اروپا، ارمنستان و جمهوري آذربايجان با هدف ديدن اين چشمهها به منطقه سفر ميکنند که بهدليل نبود راه آسفالت، گاهي گردشگران با تراکتور جابهجا ميشوند.
عاليشاه پيشنهاد كرد كه حفاظت از دومين اثر ملي طبيعي ايران به تعاوني توسعهي روستايي اروست واگذار شود تا اين اثر ملي از بين نرود.
به گزارش ايسنا، يکي از چشمههاي موجود در اين مجموعه، آب شور دارد که مردم بومي در فصل تابستان در آن شنا ميكنند و براساس نظر ريشسفيدهاي بومي، آبتني در آن براي درمان امراض پوستي و دردهاي مفصلي مفيد است. چشمهي ديگر در كنار چشمهي اصلي، ترشمزه است و آب آن نارنجي است. بوميان آن را اکسير حيات ميدانند و به سودمندي آن در رفع امراض گوارشي اعتقاد دارند.
نمك آب اين چشمهها با رسوب در مسير، آبشارهايي پلکاني را با رنگهاي زرد، نارنجي، قرمز و طلايي ايجاد کرده است که نظر هر بينندهاي را جلب ميكند.
تعداد آثار مشابه اين اثر ملي طبيعي در جهان شايد به کمتر از انگشتان يک دست ميرسد. يکي از اين آثار «پاموکاله» به معني قلعهي پنبهيي در استان دنيزلي در جنوب غربي ترکيه است که در فهرست ميراث جهاني يونسکو به ثبت رسيده و سالانه هزاران گردشگر را جذب ميکند. چشمهي «هايرلاگه» در مکزيک و مناطق زمين گرمايي در پارک ملي يلواستون آمريکا نيز نمونههاي ديگري از اين پديدههاي زمينشناختياند. تراسهاي صورتي و سفيد در نيوزيلند نيز شبيه چشمههاي باداب سورت بود که در سال 1886 ميلادي بهدليل فوران آتشفشان تخريب شد.
اكنون در وبسايتهاي اطلاعرساني گردشگري و در دانشنامهي ويکيپديا اطلاعات دقيق و جزيي به زبان انگليسي از باداب سورت وجود ندارد. در اين شرايط، اطلاعرساني از چنين جاذبهي شگفتي به جهانيان همتي مضاعف را ميطلبد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر